Regionalni festival TV minijatura Press Vitez
Short Piece TV Festival Press Knight in Serbia

Dnevnik festivala

08. Decembar 2014.

IZVEŠTAJ O DODELJENIM NAGRADAMA ZA 2013. I 2014. GODINU

KOMPLETAN IZVEŠTAJ O NAGRADAMA OSMOG I DEVETOG TV FESTIVALA PRESS VITEZ

Objedinjena svečanost glavne dodele TV Festivala Press vitez za 2013. i 2014. godinu, po prvi put održana je u Vili Jelena u Beogradu, zahvaljujući ljubaznosti porodice Karić, u petak 5. Decembra 2014.

Dodeljene su   nagrade za dve kalendarske godine, u domaćoj i regionalnoj selekcijii, novinarima RTS-a, Prve, TV Pink,  TV Vojvodine, TV Hepi, TV BN, TV Crne Gore, TV Foruma, Prijepolje... Oni su se takmičili u kategorijama informativnih i dokumentarnih programa, kao i u kategorijama kamere i montaže. U internacionalnoj kategoriji, nagrađeni su autori Mađarske, Libana, Švajcarske, Rusije i Argentine. Ove godine takmičilo se oko 550 novinara, snimatelja, i montažera iz 35 zemalja. U pitanju su: Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Velika Britanija, Holandija, Španija, Italija, Nemačka, Amerika, Brazil, Turska, Malezija, Švajcarska, Hrvatska, Švedska, Poljska, Meksiko, Kuba, Venecuela, Kanada, Francuska, Izrael, Južna Koreja, Indija, Belgija, Argentina, Novi Zeland, Irska, Singapur, Bugarska, Portugal, Rusija, Irak, Mađarska i Liban. Ono što treba napomenuti jeste da je Press vitez za bezmalo deceniju postojanja postao prava olimpijada televizije koja ocenjuje novinare, snimatelje, reditelje i montažere, a ima ogroman broj učesnika, koje transparentno objavljuje. Zbog problema u finansiranju prošle godine nije bilo dodele, tako da smo  uručili u jednom danu nagrade za 2013. i 2014. godinu. Ukupno sufinansiranje za ove dve godine iznosilo je 130.000 dinara, ali smo obezbedili veoma vredne grafike Save Stojkova, čijoj je uspomeni bilo posvećeno izdanje Press viteza 2014. Pokrovitelji Press viteza  za 2014. i 2013. su Vlada Vojvodine, porodica Karić, Jugoslovenska Kinoteka i kompanija Zlatiborac, kao i slikarski atelje Stojkov iz Sombora, a ne smemo da zaboravimo ni na slovački Festival Zlatni prosjak i mecenu Evu Dekanovsku. Organizator festivala je Udruženje novinara Vojvodine (UNV) iz Zrenjanina. Na svečanoj dodeli TV Festivala Press vitez, u Vili Jelena u Beogradu, prisustvovao je i diplomatski kor i druge visoke zvanice. Tu je bio ataše Ambasade Švajcarske Žilijen Štaufler, druga sekretarka Ambasade Rusije Natalija Sorokina, prvi sekretar Ambasade Mađarske Emil Varadi, kao i predstavnik Ambasade Libana Mahmoud Abou Saleh. Pokrajinu je predstavljao pomoćnik sekretara za kulturu i javno informisanje Kalman Kuntić. Tu su bili i članovi Saveta i žirija Goran Gmitrić, Tatjana Vidojević, Aleksandar Vasić, Nebojša Rašić… Iduće godine slavimo deceniju rada. Konferansije svečanosti bila je članica Saveta Press viteza Mina Kostić.

***

NAJVAŽNIJU NAGRADU FESTIVALA, GRAN PRI PRESS VITEZ 2014, prvi put u decenijskoj istoriji naše manifestacije, desilo se da dele dva autora, s istim brojem bodova, i sličnim temama. Oni su pokušali da pokažu koliko je lepo kada se čovek vrati prirodi i nemuštim jezikom komunicira s životinjama. Apsolutni pobednici Devetog Press viteza 2014.  su Milan Pilipović s TV BN-a iz Republike Srpske, i Radovan Lazarević iz RTS-a Valjevo.  Čestitamo!

GRAN PRI PRESS VITEZ 2014.

Dokumentarni film Milana Pilipovića, “Rankovi Labudovi” je istinita priča o ljubavi između čoveka i labudova, o radosti, o fatalnoj smrti, prepuna suza i smeha. Ta storija  navela je žiri da najveće priznanje Festivala s radošću i poštovanjem dodeli kolegi Pilipoviću.

Kolegi Pilipoviću pripadaju pehar, medalja, diploma, grafika Save Stojkova, kao i sedmodnevno putovanje u Slovačku na Festival Zlatni prosjak. Nagradu je uručio predsednik žirija Igor Aleksić.

***

DRUGI, RANOPRAVNI GRAN PRI PRESS VITEZ 2014. obradovao je Radovana Lazarevića, novinara dopisništva RTS-a u Valjevu.  Minijatura “Lara”, po žanru dokumentarna reportaža,  prikazuje neraskidivu vezu laneta i đaka-pešaka, koja prerasta u najlepšu hiperrealnu priču. Ona nas podseća da je čovek bez prirode praznina, te smo jednog od najboljih reportera ovogodišnjeg festivala zato i nagradili.

Kolegi Lazareviću pripadaju pehar, medalja, diploma, grafika Save Stojkova, kao i sedmodnevno putovanje u Slovačku na Festival Zlatni prosjak. Nagradu je  uručio predsednik žirija Igor Aleksić.

***

PRODUKCIJSKI GRAN PRI PRESS VITEZ 2014.

otišao je  Prvoj srpskoj Televiziji, Beograd, tj. Redakciji emisije "Eksploziv", za sve prikazane radove u kojima je žiri prepoznao izuzetan tehnički nivo, kada je reč o kameri, montaži, tonu, rasveti i postprodukciji. Uz ovu nagradu se po pravilu ne daje materijalni deo. Pehar je uručio pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje Kalman Kuntić.

***

KATEGORIJA NAGRADE ZA ŽIVOTNO DELO

OSMI TV FESTIVAL PRESS VITEZ 2013.
DODELJUJE ZLATNU PLAKETU ZA ŽIVOTNO DELO

Dini Čolić - Anđelković, voditeljki RTS-a u penziji


Savet TV Festivala Press vitez smatra da je dobitnica ostavila neizbrisiv trag u voditeljskom poslu, negujući lepotu govora u medijima.

Grafiku Save Stojkova i plaketu uručio joj je predsednik žirija Igor Aleksić.

 

DEVETI TV FESTIVAL PRESS VITEZ 2014.
ZLATNU PLAKETA ZA ŽIVOTNO DELO DODELJUJE

Milomiru Mariću, TV Hepi, Srbija


Savet TV Festivala Press vitez smatra da je dobitnik dao neprocenjiv
doprinos razvoju televizijskog programa i
novinarstva u našoj zemlji.

Grafiku Save Stojkova i plaketu uručio mu je predsednik žirija Igor Aleksić

***

INTERNACIONALNA KATEGORIJA

Zlatna internacionalna medalja, u ogromnoj konkurenciji na stotine pristiglih filmova, odlazi u Liban. Tarek Rafoul snimio je nepatetičnu priču u Mađarskoj, o ostareloj baki i njenom unuku s posebnim potrebama čija je budućnost neizvesna, jer je ona jedini staratelj. Film se zove „ Crveno, belo, zeleno“ i smatrali smo da je najbolji u internacionalnoj konkurenciji. Zlatnu medalju, diplomu, grafiku Save Stojkova, preuzeo je predstavnik ambasade Libana gospodin Mahmoud Abou Saleh, a uručio ju je predsednik žirija Igor Aleksić.

Srebrna internacionalna medalja odlazi u ruke Marka Paulsena (Marc Paulsen) za rad „Švajcarski ekstremni maraton“.  S malo reči, s mnogo bajkovitih kadrova, film oduzima dah. Medalju, diplomu i sliku Save Stojkova preuzeo je ataše švajcarske ambasade Žilijen Štaufler (Julien Stauffer).

Bronzana internacionalna medalja odlazi u Rusiju autorki Nataliji Gintare za rad “Deda i guska”. Žiri je osvojila životnom tragikomedijom.  Od predsednika žirija Igora Aleksića,  medalju, diplomu i sliku Save Stojkova je preuzela je druga sekretarka Ambasade Rusije Natalija Sorokina.

***

Bronzana internacionalna medalja odlazi i u Argentinu. Autorka je Silvana Lopa, koja kroz lični dnevnik govori o osećanjima seksulanih manjina u radu “Jedan mesec i dva dana”. Diploma i medalja biće joj poslate poštom.

KATEGORIJA MONTAŽE

ZLATNU MEDALJU ZA MONTAŽU primio je Danijel Dautović, montažer Prve srpske TV. Žiri je uočio majstorsku montažu te ga je zato nagradio. Medalju, diplomu i grafiku Save Stojkova uručio je član žirija Nebojša Rašić.

KATEGORIJA KAMERE

ZLATNU MEDALJU ZA KAMERU, glavno priznanje,  dajemo Draganu Tomaševiću, filmskom snimatelju Televizije Crne Gore, koji je ostvario fantastičan prosek 4, 95. Žiri je primetio birljantnu kameru te ga je zato i nagradio. Medalju, diplomu i grafiku Save Stojkova predao je predsednik žirija Igor Aleksić.

***

SPECIJALNU NAGRADU ZA KAMERU dobio je mladi snimatelj TV Hepi Vladimir Nikolić, za rad u minijaturi “Igračka”.  Žiri je primetio odličan snimateljski nerv, te je zato mladog snimatelja i nagradio. Grafiku Save Stojkova i diplomu predala je članica žirija Tatjana Vidojević.

***

KATEGORIJA DOKUMENTARNIH PROGRAMA

 

ZLATNU MEDALJU U KATEGORIJI DOKUMENTARNIH PROGRAMA izborila je Tanja Šuković, autorka TV Crne Gore. Kratki dokumentarni film “Nafijina vremena”, novinarski, rediteljski, dramaturški zrelo, donosi priču o nekada popularnoj kafanskoj pevačici, koja je prešla put od sjaja do bede.  Ona je podarila gledaocima pravi dokumentarni film, koji retko koga ostavlja ravnodušnim. Zlatnu medalju, diplomu, i grafiku Save Stojkova, uručio joj je predsednik žirija Igor Aleksić.

***

SREBRNU MEDALJU U KATEGORIJI DOKUMENTARNIH PROGRAMA zaslužio je Dušan Vojvodić, novinar Televizije Beograd. Vizuelno, primamljivo, dokumentaristički a zabavno, kolega je ispričao priču koja se lako ne zaboravlja. Dokumentarni zapis se zove “Selvaž, put u divljinu”, a žiri ga je ocenio visokim ocenama. Medalju, diplomu, grafiku Save Stojkova uručio je predsednik žirija Igor Aleksić.

BRONZANU MEDALJU U KATEGORIJI DOKUMENTARNIH PROGRAMA odneo je reporter Prve srpske Televizije za reportažu “Odsečeni”, koja je emitovana u emisiji Eksploziv. Novinar Nemanja Stanković je priču o našim paradoksalnim naravima doveo do nivoa umetničkog dela, te ga zato i nagrađujemo.

Medalju, diplomu i grafiku Save Stojkova uručio je predsednik žirija Igor Aleksić.

KATEGORIJA INFORMATIVNIH PROGRAMA

ZLATNU MEDALJU U KATEGORIJI INFORMATIVNIH PROGRAMA dele dva vrsna novinara sa istim brojem bodova, jer je konkurencija bila ogromna.

 

ZLATNA MEDALJA U KATEGORIJI INFORMATIVNIH PROGRAMA krasiće vitrinu reportera Novice Savića iz dopisništva RTS Požarevac. Rad se zove “Mis Babe”.  U selu Kula je održan jednodnevni izbor za najlepšu babu. Kolega Savić je iznedrio vrhunsku kozeriju, kojom se ne podsmeva, već raduje životu, te ga zato i nagrađujemo. Medalju, diplomu i grafiku Save Stojkova uručuje predsednik žirija Igor Aleksić.

***

ZLATNA MEDALJA U KATEGORIJI INFORMATIVNIH PROGRAMA odlazi i u dopisništvo RTS Šabac, novinarki Gordani Manjenčić, za minijaturu “Žena koja se uvek sluša”. Koleginica je u TV zapis uspela da smesti teško čujan šapat pozorišnog inspicijenta, na malo prostora, znalački i bez patetike, pa je zato i nagrađujemo. Grafiku Save Stojkova, medalju i diplomu uručio joj je pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje Kalman Kuntić.

***

SREBRNU MEDALJU U KATEGORIJI INFORMATIVNIH PROGRAMA dele dva vrsna novinara sa istim brojem bodova.

SREBRNA MEDALJA U KATEGORIJI INFORMATIVNIH PROGRAMA odlazi u ruke Mladena Mijatovića, novinara TV PINK. Nagrađeni rad zove se “Krađa na dugme”. Žiri je prepoznao vešto istraživačko novinarstvo, u aferi potkradanja goriva na benzinskim pumpama. Medalju, diplomu i grafiku Save Stojkova dodelio je predsednik žirija Igor Aleksić.

SREBRNA MEDALJA U KATEGORIJI INFORMATIVNIH PROGRAMA pripala je i novinarki RTS Užica, Nadeždi Gavrilović, za kratku reportažu “Zlatiborski svet u malom”. U zlatiborskom selu Dobroselica, u potrazi za mirom doselili su se prvo Italijani, a zatim Rusi i stanovnici drugih evropskih zemalja. Od suvih fakata, koleginica Gavrilović isplela je pravu bajku na javi, te je zato i nagrađujemo. Medalju, diplomu, grafiku Save Stojkova uručio joj je predsednik žirija Igor Aleksić.

***

BRONZANU MEDALJU U KATEGORIJI INFORMATIVNIH PROGRAMA dobio je Ivan Ilić, dopisnik TV Vojvodine iz Belgije za rad u reportaži “Haški pritvor, Hilton ili Gulag”. Zakoračivši iza zidova Haškog tribunala, kolega Ilić je znalački dočarao sjaj i čamotinju mesta koje simboliše usud našeg naroda, te ga zato i nagrađujemo. Medalju, diplomu, grafiku Save Stojkova uručio je predsednik žirija Igor Aleksić.

***

KATEGORIJA PRATEĆIH, SPECIJALNIH NAGRADA

SPECIJALNA NAGRADA ZA INFORMATIVNI PROGRAM PRESS VITEZ MIROSLAV PUŠIĆ 2014. ovoga puta odlazi u ruke Silvije Pašajlić, novinarke RTS Čačak. Koleginica Silvija je predstavila bez laži i prevare, poštare kao junake ruralnih krajeva, zanimljivo i pitko pa je zato nagrađujemo diplomom i grafikom Save Stojkova. Nagradu joj je uručio predsednik žirija, Igor Aleksić.

***

SPECIJALNA NAGRADA ZA IZUZETNOST U NOVINARSTVU otišla je u ruke Ratka Bečkog, novinara RTS-a Kraljevo. U minijaturi „Učiteljica sa Rudna“ žiri je primetio raskošni reporterski talenat, koji od seoske, školske svakodnevice uspeva da napravi TV poslasticu. Diplomu i grafiku Save Stojkova uručio je član žirija Nebojša Rašić.

***

SPECIJALNU NAGRADU ZA SPORTSKO NOVINARSTVO PRESS VITEZ ANGELINA GUZIJAN 2014, zaslužio je novinar Prve srpske TV, Dejan Jelovac, za minijaturu „Bajka Benija Morine“. Gradeći senzaciju pozitivnim primerom a ne nesrećom, što je teži put, kolega je zaslužio poštovanje žirija. Diplomu i grafiku Save Stojkova uručio je predsednik žirija Igor Aleksić.

***

Žiri je primetio oseku radova s lokalnih televizija i produkcija. Kao najbolja ove godine se pokazala feministička TV FORUM iz Prijepolja, radom u reportaži „Badnje jutro u Kamenoj gori“. Uočili smo solidne standarde po svim osnovama u radu novinarke Mileve Malešić i snimatelja Mihajla Moračanina, te smo zato tu kuću nagradili  SPECIJALNOM NAGRADOM ZA NAJBOLJU LOKALNU TV NA OVOGODIŠNJEM FESTIVALU. Nagradu je  preuzela Mileva Malešić, a uručio je predsednik žirija. Kao autorki pripada joj i sedmodnevno putovanje na TV Festival  Zlatni prosjak u Slovačkoj.

***

U saradnji s TV Novostima “Večernjih novosti” dodeljujemo zajedničku Specijalnu nagradu ZLATNI ZAPIS 2014. Ona je namenjena reporterima koji iskreno i bez šminkanja donose život na TV ekran. Nagrada je počela da se dodeljuje 1995. Ovoga puta zaslužio ju je repoter Prve srpske televizije Mašan Lekić, za rad u reportaži “Mećava u Zrenjaninu“ , kojom je mnogima održao mali čas kako se izveštava u kriznim situacijama. Nagradu je uručila novinarka „Večernjih novosti“  Suzana Bijelić, a Festival mu je  poklonio grafiku Save Stojkova.

***

ZASEBNA, SPECIJALNA AKCIJA PRESS VITEZ MONITORING 2013.

Mali žiri u tradicionalnoj akciji Press vitez monitoring 2013. doneo je odluku, posle više konsultacija, da će zlatnu medalju PRESS VITEZ MILOJE MIĆA ORLOVIĆ za 2013. poneti Vladimir Jelić, spiker centralnog dnevnika RTS-a. Vladimiru Jeliću se nagrada dodeljuje za vođenje TV dnevnika na tragu najboljih tradicija domaće spikerske škole. Nagrada će mu biti uručena poštom, jer je imao snimanje u vreme dodele Festivala.

***

 Nagradu  PRESS VITEZ DUŠANKA KALANJ za 2013. dele Tatjana Miražić, spikerka TV Vojvodine i  Snežana Milivojević, urednica, novinarka i prezenterka emisije „Srpski ekran“, TV Mađarske, koja se emituje i u Srbiji.  

Tatjana Miražić je priznanje zaslužila zbog pravilnog, sigurnog ali i šarmantnog donošenja vesti pred vojvođansku publiku.

Tatjani Miražić medalju, sliku save Stojkova i diplomu uručio je predsednik žirija Igor Aleksić.

Snežana Milivojević s Mađarske TV je naklonost žirija zadobila jer profesionalno, znalački,  novinarski pitko izveštava o životu poslednjih Srba u Mađarskoj, kojima je „Srpski ekran“ Mađarske TV neobično važan za opstanak nacionalnog identiteta. Medalju, grafiku Save Stojkova i diploma preuzeo je prvi sekretar Ambasade Mađarske u Beogradu Emil Varadi. Nagradu je uručio predsednik žirija Igor Aleksić.

***

SPECIJLANA MEDALJA MLADOG  NOVINARA , otišla je Majdi Banjanović, TV Hepi, Beograd. Majda Banjanović je uočena kao mlada voditeljka koja uspešno gradi kulturni ali ne i dosadni stil obraćanja gledalištu Srbije, što je svakako teži put, ali i onaj koji je žiri rado prepoznao.

Medalju, diplomu i grafiku Save Stojkova uručila joj je članica  žirija Tatjana Vidojević.

ŽIRIJI

Žiri Devetog festivala  TV minijatura PRESS VITEZ 2014, radio je u sastavu: glavna i  odgovorna urednica Redakcije prenosa, Vesna Sladojević, RTS Beograd; slobodni sportski TV novinar, Nebojša Rašić, Beograd;  direktor Informativnog programa, Zoran Baranac, Prva srpska televizija, Beograd; slobodna TV novinarka, Tatjana Vidojević, Beograd; novinarka TV dodatka, Dafina Dostanić, dnevni list “Blic”, Beograd;  TV novinarka, Senka Vlatković, TV B92, Beograd; slobodna TV novinarka, Dunja Zoran, Beograd;  zamenik glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa, Aleksandar Vasić, TV Pink, Beograd;  TV voditelj, Slavko Beleslin, RTS Beograd;  predsednik Velikog žirija i predsednik Udruženja novinara Vojvodine (UNV), Igor Aleksić, Zrenjanin i Beograd…

U malom, vanrednom  žiriju celog Festivala Press vitez 2013. godine bili su: Igor Aleksić, predsednik Festivala i predsednik Udruženja novinara Vojvodine (UNV) u Zrenjaninu, Vesna Sladojević, odgovorna urednica Redakcije prenosa RTS-a, Beograd, Mina Kostić, TV novinarka iz Beograda,  članice Saveta TV Festivala Press vitez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

Nazad

Pretraga

Prijatelji festivala

http://www.kultura.gov.rs http://www.draganstojkov.com/en/ http://www.vila-jelena.com/home http://www.kultura.vojvodina.gov.rs http://www.kinoteka.org.rs http://www.festival.sk http://www.makehosting.com

Vesti

JAVNI POZIV ZA PREUZIMANJE TV FESTIVALA PRESS VITEZ

21. Avgust 2017.

Autor TV festivala Press vitez, poziva sve zainteresovane pojedince i organizacije da pošalju ponude o preuzimanju organizacije TV festivala Press vitez, tj. eventualnog otkupa autorskih prava na duži vremenski period, ili trajno. TV festival je najbolji specijalizovani festival za TV u zemlji s tradicijom od 12 godina. 

Kontakt za ponude je info(at)tv-festival.org

Sve ponude biće pažljivo razmotrene.

Opširnije

SASTAV ŽIRIJA TV FESTIVALA PRESS VITEZ 2014.

02. Decembar 2014.

Žiri Devetog festivala  TV minijatura PRESS VITEZ 2014, radio je u sastavu: glavna i  odgovorna urednica Redakcije prenosa, Vesna Sladojević, RTS Beograd; slobodni sportski TV novinar, Nebojša Rašić, Beograd;  direktor Informativnog programa, Zoran Baranac, Prva srpska televizija, Beograd; slobodna TV novinarka, Tatjana Vidojević, Beograd; novinarka TV dodatka, Dafina Dostanić, dnevni list “Blic”, Beograd;  TV novinarka, Senka Vlatković, TV B92, Beograd; slobodna TV novinarka, Dunja Zoran, Beograd;  zamenik glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa, Aleksandar Vasić, TV Pink, Beograd;  TV voditelj, Slavko Beleslin, RTS Beograd;  predsednik Velikog žirija i predsednik Udruženja novinara Vojvodine (UNV), Igor Aleksić, Zrenjanin i Beograd…

Opširnije

IN MEMORIAM: ALEKSANDRA LONČARSKI - PRUSINA (SAŠKA)

02. Oktobar 2014.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine sa velikim žaljenjem obaveštava javnost da je danas, posle duge i teške bolesti, preminula naša draga koleginica Aleksandra Prusina (Lončarski).

Aleksandra Prusina je rođena 5. oktobra 1974. godine, završila je Karlovačku gimnaziju, a zatim studije književnosti u Novom Sadu.

Novinarstvom se bavi od 1994. godine, a radila je kao novinarka i urednica u listovima „Danas“, „Dnevnik“, „Kaffe Vojvodina“, „Joy“, „Lepota&Zdravlje“ i „Bravo“. Radila je i za „Exit“ festival, a bila je jedan od kreatora informativnog portala „Bebac“.

Bila je udata i majka dve ćerke.

Oni koji su je poznavali, pamtiće je kao vedru i energičnu osobu, snažne volje i istančanog smisla za humor.

NDNV, 26. maja 2014.

Opširnije

IVO ANDRIĆ O LJUDIMA POPUT ONIH KOJI GLASNO PODRŽAVAJU PRESS VITEZ

24. April 2013.

Samo ljudi bogate stvaralačke prirode imaju sposobnost da se živo i duboko zainteresuju i za stvari za koje nemaju nikakva ličnog interesa i koje čak ni njihovoj sujeti ne ugađaju.
Po tome ćete najlakše poznati pravog čoveka koji zaslužuje vašu pažnju i vaše poverenje.

Ivo Andrić

Opširnije

TV JU EKO, SUBOTICA, ALEN MARIĆ: SRBIJA NEMA PRAVOG TV FESTIVALA OSIM PRESS VITEZA

23. April 2013.

Oduvek sam smatrao da Srbija nema pravi TV festival i da joj je veoma neophodan. Onog momenta kada je osnovan Press Vitez, za veoma kratko vreme postao je sve ono što se moglo očekivati od jednog takvog festivala koji je svojim načinom rada, objektivnošću i profesionalnošću omogućavao i novinarima, snimateljima, montažerima sa malih, lokalnih tv stanica da se takmiče rame uz rame sa velikim i da pri tome uče i napreduju.

Eventualno gašenje ovakvog festivala zbog nepodrške države bila bi kazna za novinarsku profesiju, kazna za lokalne medije, ali i za samu državu jer bi na ovaj način učestvovala u rušenju nečega što je izgrađeno na zdravim temeljima profesionalizma i što već ima izgrađen imidž u svetskim okvirima, a ne samo u regionu.
Alen Marić,
glavni i odgovorni urednik,
TV JU EKO, Subotica

Opširnije

SATELITSKI PROGRAM RTCG, JELICA PANTOVIĆ: NEKA TRAJE PRESS VITEZ

23. April 2013.

Poštovane kolege,

Nadamo se i mi TV autori iz Crne Gore da ćete uspjeti da  se izborite za očuvanje  simboličnog budžeta koji  omogućava da se bar u izvjesnoj mjeri osigura finansiranje ovog festivala .Njegovo postojanje  za sve nas u regionu znači priliku da se  međusobno upoznamo sa onim što smo ostvarili, da odmjerimo snage i zajednički podijelimo radost zbog priznanja. Zato imate obavezu da se kako zbog vas, tako i zbog nas, izborite za očuvanje budžeta festivala koji je garancija njegovog postojanja. Neka traje PRESS VITEZ !

S poštovanjem,

Jelica Pantović

 SAT-program RTCG

Opširnije

MARIJA PREBEG I CELA REDAKCIJA, BEOGRAD: PRVA SRPSKA TV UZ PRVI SRPSKI FESTIVAL PRESS VITEZ

19. April 2013.

Poštovani organizatori festivala "Press vitez" i gospodine Aleksiću,
 
Festival "Press vitez" je više puta prepoznao kvalitet i rad naših novinara u dokumentarno-informativnoj emisiji EXploziv. To potvrđuju brojna priznanja i nagrade koje su naši novinari i sama emisija dobili od stručnog žirija festivala. Iz pomenutih razloga, ali i zbog nespornog značaja "Press viteza" za afirmaciju i razvoj novinarske profesije, redakcija emisije EXploziv daje punu podršku organizatorima festivala.
 

U ime svih novinara i Marije Prebeg, urednice emisije EXploziv

Opširnije

ASOCIJACIJA UMETNIKA PODRŽAVA NOVINARE: DA STANU SROZAVANJA I FINANSIJSKE UVREDE!

16. April 2013.

Poštovani,

Umetnička Asocijacija – UA Zrenjanin odavno je suočena sa činjenicom da se u Srbiji kultura i mediji srozavaju na dimenzije statističke greške u našem društvu, te nas ni malo ne iznenađuje tužno i razočaravajuće saznanje da je i TV festival  Press Vitez doživeo finansijsku uvredu od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.

Nadamo se da ta odluka nije konačna, ili ako jeste, da bar sam festival nađe put ka svom daljem ostvarivanju, kako se u ionako osiromašenom kulturnom životu ne bi ugasla manifestacija koja pre svega slavi vrhunski rad novinara i novinarske struke. Svedoci smo da je svaka vlast umela da se bahati novcem poreskih obveznika, što je svakako predstavljalo uvredu svakom poštenom građaninu, ali čini se da su tu najviše bili poraženi upravo novinari i kulturni radnici. Procenat (tj ni procenat) koji Vlada u ovoj budžetskoj godini izdvaja za kulturu baca na kolena svaki naš trud. Prijateljima iz „Press Viteza“ želimo od srca da i ovu nevolju prebrode bez posledica po festival.

 

Srdačno,

Umetnička asocijacija, Zrenjanin,

Gabijela Parigros,

predsednica

 

Opširnije

VIK JENSEN, DIPLOMATSKA ASOCIJACIJA SRBIJE: NE GASITE SVETIONIK POMIRENJA

15. April 2013.

Lično sam se uverio da je TV Festival Press vitez svetionik pomirenja u regionu, da je za državu jeftin, da je prikazuje u najlepšem svetlu, tako da je sasvim nerazumno kažnjavati one koji rade ogromne stvari s minimalnim budžetima. Diplomatska asocijacija Srbije zato daje punu podršku TV Festivalu Press vitez, uz nadu da 4.500 evra subvencije godišnje nije preveliki trošak za bilo koju evropsku državu, tj. za Ministarstvo kulture bilo koje evropske države. Svi koji se razumeju u projektno finansiranje znaju da je ponuđenih 1.450 evra, za godinu rada celog tima, ispod održive subvencije za festival državnog ranga.

Vik Jensen,

predsednik Diplomatske asocijacije Srbije,

Beograd

Opširnije

ANIKA ŽIVANOVIĆ, TV SMEDEREVO: SVAKI DELIĆEM BIĆA PODRŽAVAM PRESS VITEZ, NE USKRAČUJTE GA MLADIMA!

15. April 2013.

Uvažene kolege, kao prvo - izvinite zbog kašnjenja. Kao drugo, ja ne mogu da verujem da se ovako nešto dešava. Naravno da ću svakim delićem svoga bića podržati festival koji mi je pružio trenutke neizbrisive za ceo zivot. Press vitez je neprocenjiv momenat u ovoj gorkoj profesiji. Za mene - minut na pobedničkom postolju, rame uz rame sa najeminentnijim ljudima od struke, bio je ujedno i minut u kome ste konačno ponosni na posao kojim se bavite i za promenu svesni toga da neko uvažava trud, žrtve i odricanja, sve ono bez čega nema novinarstva. Šta može biti veći podsticaj od toga? Zar je moguće da će mnoge druge kolege, naročito oni koji tek stasavaju, biti lišeni takvog priznanja i ohrabrenja za dalje? Verujući da postoji način da se to ipak spreči, podržavam ovu akciju spasavanja festivala. Nadam se da ćete odoleti iskušenjima i pronaći snage da održite festival koji je mera vrednosti.
Anika Živanović,

TV Smederevo

Opširnije

REČENICE ZA SVA VREMENA: MEŠA SELIMOVIĆ

12. April 2013.

"Ljudi su mi postali bliži, zbog govora. Ne svi, naravno. Neki su gluhi za tuđe riječi, oni su nesreća i sebi i drugima. Ali uvijek treba pokušati. Pitaćeš: zašto? Nizašto. Da bude manje gluho i pusto."

Meša Selimović

(Derviš i smrt)

Opširnije

БАРД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, РАДОЈЕ ТАСИЋ ИЗ ВИШЕГРАДА: НАЈДРАЖИ МИ ЈЕ ПРЕС ВИТЕЗ

12. April 2013.

Од свих награда које сам у новинарској каријери добио најдраже су ми биле оне на Пресс витезу. Сматрам га једним од наjкоректнијих фестивала у односу ка новинарима. Свим срцем сам за то да он и даље постоји на добробит наше професије.

Поздрав од Радоја Тасића,

новинара БНТВ,

дописништво Вишеград

Opširnije

NEDIM HRBAT, SARAJEVO: VERUJEM U PRESS VITEZ

12. April 2013.

 
Pozdrav poštovanim kolegama, vitezovima,
 

Ovdje na Balkanu navikli smo na pritiske na sve one koji naprave iskorak iz kolotečine u kojoj boravimo godinama. Stoga i pritisci na Press Vitez ne iznenađuju, jer Press Vitez je regionalni brand, Press Vitez je kvalitet. Upravo zbog dokazanog kvaliteta, međutim, i ne sumnjam u njegov oklop i mač,

--
Nedim Hrbat,

Sarajevo

Opširnije

SPISAK PODRŠKE U AKCIJI PODIGNI GLAS ZA PRESS VITEZ, OD 8. DO 11. APRILA 2013.

12. April 2013.

U AKCIJI PODIGNI GLAS ZA PRESS VITEZ, POVODOM UKIDANJA I OVAKO SIMBOLIČNOG BUDŽETA OD STRANE MINISTARSTVA KULTURE,  do sada su namse javile kolege iz sledećih medija (novinare poimence takođe ćemo nabrojati):

Tanjug, Leskovac, TV B92 (Beograd, Leskovac, Šabac,Užice), RTS (dopisništva Šabac, Užice, Valjevo, Kraljevo, Požarevac, Niš),
TV Hepi, Beograd, Centar za istraživačko novinarstvo, Sarajevo, TV
Hajat, Sarajevo, TV BN, Bijeljina, Alternativna TV, Banjaluka, TV Crne
Gore, Podgorica, Udruženje novinara Južne Albanije, Đirokastra, TV
Mreža, Beograd, TV Pirot,  TV Alfa, Užice, RTK Kruševac, TV Šabac, Pokret napred Banat, Zrenjanin, RTV Kragujevac, TV Vijesti, Podgorica, TV Studio B, Beograd...

Novinari: Predrag Stojković, Užice, Veldin
Čustović, Sarajevo, Mahir Šahinović, Sarajevo, Tanja
Šuković i njen snimatelj Dragan Tomašević, Podgorica, Boban
Trajković, Beograd, Nataša Baranin, Podgorica, Tomislav Simić,
Kruševac, Dragica Pavlov - Krstić, Pirot, Dragana Sotirovski, Niš,
Olivera Vukadinović, Podgorica, Novica Savić, Požarevac, Vera
Aksentijević, Kraljevo, Tanja Dimitrić - Mijailović, Šabac,
Bata Ilić, Leskovac, Radovan Lazarević, Valjevo, Jelena
Božović, Užice, Majda Banjanović, Beograd, Piro Nase iz
Đirokastre u Albaniji, Tihomir Nestorović, Bijeljina, Vlatko
Vukotić, Banjaluka, Marija Vranić, Užice, Mirjana
Čvorić, Šabac, Gordana Manjenčić, Šabac, Maja
Pandurov, Zrenjanin, Milan Pilipović, Gradiška, Milan Santrač, Kragujevac, Danijela Lasica, Podgorica, slobodna novinarka Duška Bajić iz Beograda, Ines Meštrović, Beograd.

SVIMA HVALA NA PODRŠCI KOJU SMO DOBILI U KRATKOM PERIODU OD NAŠEG PROTESTA.
Ukoliko ima onih koji možda žele da se pridruže, ostavićemo još malo
vremena. Drago nam je što nas podržavaju i kolege koje ne smeju da se
samostalno oglašavaju jer su pod paskom PR službi ili zbog straha da ne ugroze saradnju s Ministarstvom koje im daje novac za projekte. To je sve razumljivo, HVALA I NA INTERNOJ PODRŠCI. ALI NAJVIŠE HVALA SVIMA ONIMA KOJI SU JAVNO I HRABRO DIGLI GLAS PROTIV GAŠENJA TV FESTIVALA PRESS VITEZ!
Redosled na spisku je slučajan, ako smo nekoga izostavili,
slučajno je, izvinite! Drago nam je što smo osam godina sa Vama.
Tekstove podrške možete pročitati na www.tv-festival.org TV FESTIVAL
PRESS VITEZ

Opširnije

MAJA PANDUROV, POKRET NAPRED BANAT, ZRENJANIN: SAMO SLEPI KOD OČIJU RUŠE DOBRE MOSTOVE!

11. April 2013.

PRESS VITEZ je jedini medijski festival koji ima sedište u takozvanoj provinciji, u Zrenjaninu, u Banatu, a deluje u Beogradu i Novom Sadu, spajajući ih kao dobri most kojeg voli ceo region. Samo ljudi slepi kod očiju to ne mogu da vide. Dobro je teško graditi, a lako srušiti. I ovi i oni treba da sačuvaju naš patriotski festival Press vitez koji svetla obraz Banatu, Vojvodini, Srbiji, u celom rehionu ali i u širem inostranstvu!

Maja Pandurov,

Pokret napred Banat, Zrenjanin

Opširnije

MIRJANA ČVORIĆ, TV ŠABAC: SUPROTSTAVIMO SE POLITIČARIMA

09. April 2013.

Često imam utisak da ne koristimo dovoljno moć koju imamo kao novinari, te da često ona ostane u senci pritisaka političara. Neka to ne bude sada! Pridružujem se, najiskrenije, naporima da se očuva festival koji je omogućio mnogima  da se vidi naš rad.

Srdačan pozdrav,

novinarka TV Šabac i dopisnica B92,

Mirjana Čvorić

Opširnije

MARIJA VRANIĆ, TV ALFA, UŽICE: UDAR NA NOVINARSKU PROFESIJU

09. April 2013.

Još jedan udar na ionako lošu poziciju novinara, još jedno guranje u zapećak i još jedan dokaz da sloboda novinarstva izumire ako nije u službi i afirmaciji vladajuće politike.

Kome su novinari prioritet? Sa nama se ne mora, ali se bez nas ne može!
Velika podrška - istrajati i opstati.
Marija Vranić, TV Alfa, Užice

Opširnije

ПОДРШКА ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, БиХ, ТИХОМИР НЕСТОРОВИЋ, ТВ БН: БРАНИМ ВАС СА ЧЕТИРИ ДЕЦЕНИЈЕ СТАЖА

09. April 2013.

Поштоване колеге,

Идем у ред најстаријих новинара у нашем региону и зато се придружујем свим ауторима, људима добре воље и мојим млађим колегама који подржавају фестивал Прес Витеза. Учестовао сам у неколико наврата на овој престижној манифестацији, нисам награђиван али сам захваљујући њему стекао велики број пријатеља и поштовалаца. 
Да дижем глас у одбрану фестивала даје ми право и више од три хиљаде новинских, радијских и телевизијских репортажа које сам објавио за четрдесет година новинарског рада.
 
Живи и здрави били, ма гдје били.
Искрено, Тихомир Несторовић новинар из Бијељине, 
Република Српска,
ТВ БН

Opširnije

MAJDA BANJANOVIĆ, BEOGRAD: PUNA ČAŠA PONIŽENJA

09. April 2013.

Drage kolege, 

 
Odluka Ministarstva je sramotna, ali ne i iznenađujuća. S obzirom na to koliko je naša profesija degradirana, ovo je samo kap u punoj čaši poniženja koja se serviraju novinarima. Očigledno da je politizacija poželjna za opstanak, a objektivnost na širem polju delovanja postala je fosil. Naše je da radimo kako znamo i umemo. Sjajno je  što živimo u eri novih medija, te nezavisno možemo da govorimo istinu na direktan ili alegorijom prožet način. 
 
Pozdrav. 
 
Majda Banjanović,
TV Hepi, Beograd

Opširnije

BATA ILIĆ, LESKOVAC: PRESS VITEZ PO SVAKU CENU

09. April 2013.

DRAGI PRIJATELJI,
IZGUBILI SMO MNOGO DOBRIH FESTIVALA I TAKMIČENJA. MORAMO DA POKAŽEMO KOLIKO SMO JAKI I DA NAJZAD POLITIČARI KOJI TROŠE NARODNE PARE SHVATE DA NISMO MAČJI KAŠALJ. FESTIVAL IMA DA OPSTANE PA MAKAR SAMO OD NAŠIH KOTIZACIJA. AKO TREBA,ODRŽAĆEMO GA NA LIVADI ALI BIĆE ODRŽAN.

POZDRAV!

BATA ILIĆ

TVB92 I TANJUG LESKOVAC

Opširnije

TANJA DIMITRIĆ MIJAILOVIĆ I CELO DOPISNIŠTVO RTS ŠABAC

09. April 2013.

Poštovane kolege!

Press vitez je dao vidnu pažnju novinarskom  radu, pokazao da branša vidi, ceni i prepoznaje trud. Dopisništvo RTS Šabac, počastvovano što je deo festivalske priče, pridružuje se podršci prestižnoj  olimpijadi TV novinarstva.

S poštovanjem

Tanja Dimitrić Mijailović
RTS Šabac

Opširnije

KRALJEVO: DOBITNICA GRAN PRIA VERA AKSENTIJEVIĆ SMATRA DA JE PRESS VITEZ NAŠ NAJBOLJI FESTIVAL

09. April 2013.

Poštovani Igore,  kolege novinari,


TV Festival Press vitez  nam je svih ovih godina značajno doprineo  da u ovom poslu budemo još bolji.Takmičeći se, trudili smo se da naše priče postanu prepoznatljive i ostanu upamćene! Jedna sam od nagrađenih na tom najprestižnijem Festivalu, i to priznanje  od većeg mi je profesionalnog znacaja nego predhodna, Godišnja nagrada Udruženja novinara Srbije. Opstanak ovog Festivala ne sme biti doveden u pitanje, jer se tako dovodi u pitanje i srpsko novinarstvo

Srdačno,
Vera Aksentijevic
dopisnik RTS-a iz Kraljeva

Opširnije

POŽAREVAC: DOBITNIK GRAN PRIA, NOVICA SAVIĆ, BRANI PRESS VITEZ

09. April 2013.

Dragi prijatelji, kao dugogodišnji učesnik festivala Press Vitez dajem Vam punu podršku. Ovakve festivale treba čuvati i negovati, jer promovišu istinske vrednosti i profesionalizam, a autorima omogućavaju da se iskažu na pravi način.

S poštovanjem Novica Savić,

novinar RTS studija Požarevac

Opširnije

CRNA GORA, OLIVERA VUKADINOVIĆ

08. April 2013.

Velika podrška velikom festivalu ,,PRESS VITEZ,,

i treba da još dugo traje i pokaže javnosti najbolje od  TV stvaralaca...

Olivera Vukadinović
TVCG

Opširnije

DRAGANA SOTIROVSKI, NIŠ

08. April 2013.

Poštovani Igore i kolege novinari,

RTS TV centar u Nišu pridružuje se podršci Press vitezu, našem najprestižnijem festivalu TV minijatura. Festival nam je svih ovih godina omogučavao da u ovom poslu budemo još bolji, jer smo se takmičeći trudili da naše priče postanu prepoznatljive i ostanu upamćene!

Srdačno,
Dragana Sotirovski
urednik RTS Niš

Opširnije

ŽIVOTNO DELO VERANA MATIĆA

14. Novembar 2012.

Povodom nagrade za životno delo na TV Festivalu Press vitez, direktor RTV B92 Veran Matić kaže: "Moji novinari su moje životno delo".

Opširnije

POMOĆU SLOVAČKE, PRESS VITEZ U FRANCUSKOJ

17. Juni 2012.

BEOGRAD/KOŠICE, 16. juna (Tanjug) - Nagradu TV Festivala "Pres vitez" iz Srbije, koja se kao jedna od glavnih priznanja tradicionalno, partnerski dodeljujuje na TV Festivalu Zlatni prosjak u Slovackoj, dobio je kratki dokumentarni film "Životne oblasti" reditelja Stida Kavalieria iz Francuske, saopštili su danas organizatori festivala.
 

Opširnije

Press Vitez na Facebook-u